Everysport logo

SHL 2024/2025: En stark inledning för Luleå och Skellefteå – Här är lagen som imponerar och de som kämpar

tis 15 okt. 07:35
Artikelbild

SHL-säsongen 2024/2025 har startat i hög fart, och efter de första nio omgångarna har vi redan börjat se vilka lag som sätter sig i förarsätet. Luleå Hockey och Skellefteå AIK har öppnat säsongen starkt, medan andra lag kämpar för att hitta sin rytm. I den här artikeln går vi igenom hur säsongen har utvecklat sig hittills, vilka lag som imponerar, och vilka som har svårare att komma igång.

Luleå och Skellefteå dominerar toppen

Luleå Hockey toppar tabellen efter nio spelade matcher med 19 poäng och ett imponerande målskillnad på +11. Laget har visat prov på stabilt försvarsspel och en offensiv som kan bryta ner sina motståndare. Luleå har genom åren etablerat sig som ett topplag i SHL, och den här säsongen ser inte ut att bli något undantag. Deras offensiva bredd, kombinerat med en solid defensiv, gör dem till en stark kandidat för topplaceringar även framöver, det ser man inte minst även på oddsen för SHL-matcher där de är favorittippade i sina matcher framöver..

Precis bakom Luleå hittar vi Skellefteå AIK, som bara är en poäng efter med 18 poäng och en målskillnad på +8. Skellefteå har fortsatt på den vinnande linjen från förra säsongen och imponerar med sitt intensiva spel och höga tempo. Deras backlinje har varit stabil och lagets förmåga att stänga matcher gör dem svåra att besegra. Med en kombination av talang och erfarenhet, både i offensiven och defensiven, ser Skellefteå ut att vara ett lag att räkna med under hela säsongen.

Timrå och Färjestad jagar i toppen

På tredje och fjärde plats hittar vi Timrå IK och Färjestad BK, båda med 17 poäng vardera. Timrå har överraskat många genom att spela en fartfylld och effektiv hockey, vilket har gett dem en målskillnad på +10. Deras anfallsspel har varit imponerande, med flera spelare som bidrar till målskörden. Timrå är ett lag som kan överraska under resten av säsongen om de lyckas hålla sitt momentum.

Färjestad BK har också startat säsongen starkt. Med en målskillnad på +9 har de visat prov på både offensiv och defensiv balans. Färjestad har en stark tradition i SHL och verkar vara på rätt väg att utmana om topplaceringarna även denna säsong. Deras spelare har levererat stabilt och de kommer definitivt vara ett lag att hålla ögonen på under resten av hösten.

Frölunda och Örebro ligger tätt bakom

Frölunda HC och Örebro Hockey ligger båda på 15 poäng efter de första nio matcherna. Frölunda, ett lag med höga förväntningar, har haft en något ojämn start med en målskillnad på +4, men deras skickliga trupp och erfarna spelare ger dem goda förutsättningar att klättra i tabellen. Om de lyckas hitta en högre grad av stabilitet i sitt spel kan de mycket väl utmana lagen i toppen.

Örebro Hockey har också samlat på sig 15 poäng, och de har spelat en solid, om än inte spektakulär, hockey. Med en målskillnad på +4 ligger de precis i mitten av toppen och har visat att de kan mäta sig med de större klubbarna. Om Örebro lyckas behålla sin nuvarande form kan de mycket väl fortsätta att överraska under resten av säsongen.

Svagare prestationer från bottenlagen

På den andra sidan av tabellen hittar vi lag som har haft en tuff start på säsongen. HV71 och Rögle BK har båda bara skrapat ihop sju poäng på nio matcher, vilket ger dem en delad näst sista plats. HV71, som har en målskillnad på -6, har kämpat för att hitta sitt spel och stabilitet i försvaret. Trots höga förväntningar har resultaten uteblivit, och laget måste snabbt hitta en lösning för att undvika en längre nedgång.

Rögle BK har haft en ännu tuffare tid med en målskillnad på -12. Efter flera framgångsrika säsonger har de nu halkat efter i tabellen och måste arbeta hårt för att vända den negativa trenden. Det är tydligt att något inte riktigt fungerar i deras defensiv, och om inte förbättringar sker snart kan de få det svårt att klättra uppåt i tabellen.

I botten av tabellen hittar vi MoDo Hockey, som bara har lyckats samla fem poäng på åtta spelade matcher. Med en målskillnad på -16 har de haft stora problem både framåt och bakåt, och det är tydligt att laget kommer att behöva göra drastiska förändringar för att vända sin form. Om de inte snabbt hittar rätt kan säsongen bli en tuff kamp för att undvika bottenstriden.

Slutsats: Spänning och ovisshet framöver

Säsongen 2024/2025 har gett oss en spännande inledning, där några av de förväntade topplagen har levt upp till hypen, medan andra lag har kämpat för att hitta sin form. Luleå och Skellefteå ser ut att vara de lag som starkast utmanar om topplaceringarna, men mycket kan fortfarande hända under de kommande månaderna. För den som följer SHL och kanske till och med vill satsa på matcher, är det mycket spänning kvar att se fram emot.

Spelare att hålla ögonen på

En annan intressant aspekt av säsongen så här långt är de individuella prestationerna. Ryan Lasch i Frölunda fortsätter att vara en av SHL

mest dominerande spelare med sin kreativitet och poängproduktion. Hans spel i powerplay har varit avgörande för Frölundas framgång, och det ser ut som att han kommer vara en nyckelspelare genom hela säsongen.

I Skellefteå har Jonathan Pudas fortsatt sin fina form från tidigare säsonger och varit en stabil klippa i deras försvar. Pudas har inte bara bidragit defensivt, utan även offensivt med viktiga poäng från blålinjen. Skellefteås spel kretsar mycket kring honom, och hans insats kommer vara avgörande för lagets fortsatta framgång.

Slutsats: Spänning att vänta framöver

Säsongen i SHL 2024/2025 har börjat med fart och spänning, och vi har redan sett flera lag visa att de kan slåss om topplaceringarna. Samtidigt finns det lag som har en del att jobba på, och det kommer bli intressant att följa hur dessa utvecklar sitt spel under kommande omgångar. Med ett antal jämna matcher och överraskande resultat hittills, kan vi förvänta oss en fortsatt spännande säsong.