Everysport logo

Marcus Ericssons karriär efter F1

mån 5 aug. 07:46
Artikelbild

Detta är en annons. +18, stodlinjen.se


Den svenska föraren Marcus Ericsson var i Formel 1 mellan åren 2014 och 2018. I den högsta kategorin för formelbilar tävlade Ericsson för det brittiska teamet Caterham under sin sista aktiva säsong och senare fullbordade han tre år med det schweiziska stallet Sauber F1 Team. Under dessa år deltog han i 97 lopp, där han aldrig nådde podiet och endast lyckades samla 18 poäng.

Ericsson tar steget över till IndyCar

I slutet av säsongen 2018 meddelades det att Ericsson skulle lämna Formel 1 och gå över till IndyCar Series, den främsta klassen för formelbilar i USA, med teamet Arrow Schmidt Peterson Motorsport, nu känt som Arrow McLaren.

Utanför Formel 1 är IndyCar Series den mest populära formelbilsklassen i världen, så till den grad att den tilldrar sig ett stort internationellt intresse med sändningar i flera länder, särskilt under det viktigaste loppet: Indianapolis 500.

Under sin första säsong lyckades Ericsson ta andraplatsen i Detroit-loppet och uppmärksammades av spelplattformar som expekt Sverige som en favorit till att vinna Indy 500, men hans resultat i slutet av säsongen var inte lika positiva, med en 17:e plats i förarnas totalställning.

Säsong 2 i IndyCar Series

Inför Ericssons andra säsong i IndyCar Series blev det ännu ett stallbyte. Denna gång var det Chip Ganassi Racing, en av de stora aktörerna inom IndyCar, som fått upp ögonen för honom. På grund av externa faktorer blev det en förkortad säsong för alla inblandade. Ericssons bästa enskilda position blev en fjärdeplats samtidigt som han slutade topp-10 i mer än hälften av loppen han körde. Han kom också att förlänga sitt kontrakt med Chip Ganassi Racing med ytterligare två säsonger.

Säsong 3

Ericsson kom att få sitt genombrott under 2021 års IndyCar Series-säsong. När hans tredje IndyCar-säsong var över hade han vunnit sina två första lopp och även slutat på andraplats i ett. I den sammanlagda tabellen slutade han på sjätte plats. Det fick honom att sikta mot nya höjder med målsättningen att vinna den kommande säsongen.

Säsong 4

2022 års säsong, Ericssons fjärde som IndyCar-förare, slutade i nya framgångar. Den inkluderade en vinst i Indianapolis 500, ett av motorsportens allra mest klassiska lopp som dessutom inte hade vunnits av en svensk förare sedan Kenny Bräck vann 1999. Denna vinst tillsammans med en tredjeplats samt andra starka prestationer tidigare under säsongen gjorde att Marcus Ericsson ett tag ledde hela den sammanlagda tabellen. Han lyckades dock inte hålla sig fast i toppen, men däremot blev det ytterligare en pallplats innan säsongen var slut, en andraplats. Det räckte till en sjätteplats för andra säsongen i rad.

Säsong 5

Ericssons femte säsong för Chip Ganassi Racing visade sig också bli den sista. Den inleddes med en vinst i den första deltävlingen och inkluderade bland annat även en andraplats i Indianapolis 500. Men hur slutade då säsongen? Gissa? Med en sjätteplats förstås, alltså för tredje säsongen i rad.

Nuvarande säsong

2024 års IndyCar Series pågår i skrivande stund för fullt. Den första deltävlingen hölls söndag 10 mars, och den sista kommer att gå av stapeln söndag 15 september. Marcus Ericsson kör denna säsong för Andretti Global och återfinns efter sex starter på en 14:e plats med 108 poäng. Han har hittills mäktat med två topp 5- och två topp 10-placeringar i de enskilda loppen. Det ska bli spännande att se om Ericsson kan steppa upp ytterligare en nivå och äntligen lyckas placera sig bättre än sexa i den sammanlagda tabellen när säsongen är slut.